YouSee-sagen: Danske Dramatikere arbejder for et forbud

Danske Dramatikere arbejder for forbud mod YouSees brug af medlemmernes værker

Pressemeddelelse:

  
 
YouSee distribuerer vores medlemmers film og serier uden tilladelse. Det er ikke bare uacceptabelt, men også ulovligt. Det vil Danske Dramatikere sammen med de andre kunstnerorganisationer stoppe. Vi arbejder derfor for et forbud mod, at YouSee bruger de værker, som vores medlemmer har været med til at skabe.
 
YouSee har siden april ikke haft nogen aftale om hverken brug af eller betaling for indhold og rettigheder fra vores medlemmer. Det vil i det lange løb totalt underminere vores medlemmers økonomi, og derfor arbejder vi sammen med de øvrige kunstnergrupper og producenter hen mod et forbud.
 
”YouSee tjener penge på at sælge tv-pakker med danskproducerede film og serier, men de har ikke nogen gyldig aftale om at bruge rettighederne. Og de har heller ikke en aftale om betaling til de rettighedshavere, som har lavet værkerne. Det kan vi selvfølgelig ikke leve med,” siger Andreas Garfield, forperson for Danske Dramatikere.
 
Et urimeligt pres på rettigheder
YouSee forsøger at presse prisen på rettigheder og har i foråret stævnet kunstnerorganisationerne under Copydan, UBOD (TV-stationer) og Koda (musikrettigheder) for at få presset prisen på rettigheder ned med over 70% sammenlignet med 2023 – selvom salg af tv-pakker er en lukrativ forretning for YouSee. YouSee-brandet hører under telekoncernen Nuuday, som er ejet af den australske kapitalfond Macquarie samt PFA, PKA og ATP. 
 
Og YouSee fortsætter med at tjene penge på rettighedshavernes værker, selvom der ikke er aftale om betaling af rettighederne: ”Det er set fra vores side katastrofalt. Rettighedsbetalingen er en vigtig del af manuskriptforfatternes økonomi. Hvis man ikke har aftale om betaling for udnyttelse af værker, er det en bombe under manuskriptforfatternes økonomi,” forklarer Andreas Garfield.