
Månedsbrev fra bestyrelsen
31. marts 2025
Kære alle medlemmer af Danske Dramatikere,
Sidste år arbejdede vi sammen med Dansk Teater (der netop har skriftet navn til Dansk Scenekunst) og de øvrige scenekunstneriske forbund, dog minus Skuespillerforbundet, på forslag til en scenekunstreform stilet til Kulturministeren. Det handlede fra vores side om ordnede forhold og om at sikre, at de beløb, der engang imellem tilføres det scenekunstneriske område, ikke kun gik til administration, husleje, gasregninger med videre, men også til kunstnerne og særligt til den udvikling af scenekunsten, som er permanent underfinansieret.
Opfordringen og idéerne er stadig i vælten i Kulturministeret, og Skuespillerforbundet har nu valgt også at være medunderskrivere, og vi og Dansk Scenekunst håber at scenekunstreformen vil blive påbegyndt i indeværende år. Dette håber vi, velvidende at der er nye prioriteringer, grænsende til force majeure, i vores samfund i disse tider.
I skrivende stund har vi som en fortsættelse af vores samarbejde med Det Kongelige Bibliotek i forbindelse med fejringen af Dansk Teaters 300 år i efteråret ‘22 i Den Sorte Diamant, udsendt et nyt opslag til en pitchkonkurrence med afholdelse i november ‘25.
Vi håber, at så mange medlemmer som muligt vil deltage i konkurrencen, der skal munde ud i reading af en beskåret version fra Holbergs Den Stundesløse samt en reading af en nyskrevet tekst på fyrre minutters varighed, der på den ene eller den anden måde står i dialog med dette forlæg. Overordnet efterlyser vi samtidssatiren, samtids-karakteren, der lider af tidsåndens uhelbredelige diagnoser.
Der er frist for ide-skitser 23. april – send ind til dramatiker@dramatiker.dk. Den udvalgte dramatiker får besked i starten af maj.
I Trivselskommissionens aktuelle rapport om børn og unges tilværelse i Danmark, fokuseres der meget på kunst og kultur som en uundværlig del af mental udholdenhed, dyrkelse af fantasi, det imaginæres livsvigtige rolle i vores karakterdannelse. Samtidig har drama i lange tider haft trange kår i grundskolen og gymnasierne – i samtaler med en række kulturordførere fra Christiansborg oplever jeg således en klar interesse for at genindføre drama-teksten, den ypperste kunstart om menneskers sociale interaktion, i skolerne.
I Danske Dramatikere holder vi derfor møder med skolefagbogsforlag og andre relevante parter om den fælles ambition om at forny og forbedre dramateori og dramatilgængelighed for at placere dramatikken iblandt de unge bedre end nogensinde før.
Når vi sætter disse mange initiativer sammen, synes det, at dramatikken står foran en art renæssance som relevant tilgængelig litterær kunstart, også i uddannelsesøjemed.
Det synes mig, at der er momentum til fordel for den nye dramatik i disse tider. Dette bæres frem af nye dygtige generationer af dramatikere, af erfaring og eventyrlyst hos de dramatikere der har været ombord i et længere rum af tid, men også i form af nye danske romaner og digtsamlinger, der omsættes til scenen og således bliver nye dramatiske fortællinger. Så længe teatrene honorerer den eller de personer, der arbejder med disse formattransformationer, ordentligt per overenskomst, påskønner forbundet den udvidelse af vores kunstart, der grundlæggende handler om nye fortællinger og karakterer til en hjemsøgt tid.
Venlig hilsen
Jokum Rohde, næstforperson.
Næste ”Brev fra bestyrelsen” udsendes i slutningen af april.