RadioDrama:

Danske Dramatikere om lukningen af RadioDrama

 

Onsdagens massefyring på DR ramte de få tilbageværende ansatte i RadioDrama, engang ’Danmarks største teater’, nu altså lukket og slukket. Fra Danske Dramatikeres side er det tungt at skrive tallene 1925-2018. De markerer det tidsrum, hvor Danmarks Radio var leverandør af radiofiktion, først på FM-båndet, sidenhen som podcast.

Af Nikolaj Scherfig, formand

 

Dermed risikerer man at amputere en vigtig del af dansk dramatik. Radiodramatikken har i årenes løb altid fungeret i samspil med teaterdramatikken og i de senere år også som en slags udviklingsplatform for TV-dramatikken. Mange får erfaring på radiodrama før de bevæger sig over til at lave tv-fiktion, og trafikken går også den anden vej. Denne befrugtning mellem tv og radio på fiktionsområdet er hermed også ophørt, og det vil ikke undgå at kunne mærkes.

Man skal have boet under en sten i Sibirien for ikke at vide, at lydformatet stormer frem i hele verden – både som fiktion, som ikke-fiktion, samtaleradio og i tusind nuancer ind imellem. Det er en fejlanalyse at tro, at virkeligheden og dermed journalistikken alene kan honorere de krav, publikum stiller til udfordrende podcasts fremover.

Radiofiktion har længe været en arv, som DR af en eller anden grund har forsøgt at frakende sig som noget, der lugtede mere af fortid end af fremtid. Imidlertid er en yngre generation af lyttere kommet til. En generation, der er vokset op med multimedia som catch phrasetil kvalmegrænsen, og som nu vil have monomedia. Fortællingen i sin rene form. Disse fortællinger inden for radiodrama skal de nu finde andetsteds og sandsynligvis på andre sprog.

Danske Dramatikere vil på det stærkeste opfordre til, at Danmarks Radio indtænker radiodramatikken som et uundværligt ben i DR Dramas struktur. Et nytænkt RadioDrama kan være det sted, hvor man både kan høste fra traditionen og turde noget nyt. Vi opfordrer på det stærkeste til, at man hurtigst muligt genopretter RadioDrama som et vigtigt laboratorium og udvikling af radiomediet. Det vil være public service i sin reneste og mest givende form. Alt andet vil være snyde dumt.